FAQ - meest gestelde vragen

Algemene vragen

Hoe gaan jullie om met het coronavirus?

Uiteraard volgen we de richtlijnen van het RIVM. Daarnaast staan we in nauw contact met de veiligheidsregio. Om de gezondheid van onze cursisten en instructeurs te waarborgen, hebben we de volgende maatregelen getroffen:

  • Buiten onze trainingshal staat een ontsmettingszuil
  • We desinfecteren alle materialen na gebruik
  • We vragen cursisten met symptomen (koorts, droge hoest, verkoudheidsklachten etc.) thuis te blijven. 

Vanzelfsprekend volgen we de laatste ontwikkelingen rondom het virus op de voet en houden wij ons te allen tijde aan de geldende maatregelen.

Wat is het verschil tussen speuren en detectie?

Bij speuren volgt de hond een geurspoor van een mens. De manier van speuren die wij aanbieden bevat zowel het vinden van voorwerpen op het spoor (tracking) als het vinden van mensen aan het eind van het spoor (trailing). De speurlessen vinden altijd buiten plaats. Meer informatie over speuren vind je hier.

Bij detectie trainen we de hond een aangeleerde geur, zoals CBD-olie of anijszaad, te zoeken. In tegenstelling tot bij speuren, hoeft de hond hier dus geen spoor te volgen. In plaats daarvan kan hij systematisch een muur, ruimte of zelfs voertuig afzoeken tot hij de geur waarneemt. Omdat de geur overal verstopt kan worden, is detectie eenvoudig binnen te doen. Hiervoor gebruiken we verschillende trainingsmaterialen, zoals Scent Tubes, Scent Curves of geurbakjes. Deze kun je vinden in onze webshop. Meer informatie over detectie vind je hier.

Kan ik jullie bellen?

We zijn uiteraard bereikbaar per telefoon. Omdat we vaak bezig zijn met een training of lezing, kunnen we niet direct opnemen. Maak daarom eerst een belafspraak via e-mail.  

Mijn hond/kat is vermist. Kunnen jullie helpen met speurhonden?

Nee, helaas kunnen we je hierbij niet helpen. Wij trainen alleen op mensengeur en alleen recreatief. We willen mensen geen valse hoop geven en zullen dus geen speurhonden inzetten om katten of honden op te sporen.

Waar komt de naam Argos vandaan?

Deze naam staat voor de bijzondere relatie tussen mens een hond. Argos was de hond van de Griekse held Odysseus. Toen deze na 20 jaar terugkwam van de Trojaanse oorlog en rondzwervingen op zee, herkenden baas en hond elkaar nog steeds. Op deze pagina lees je meer over het ontstaan van Argos.

Onze lessen

Wat kosten de detectie privélessen?

Je kunt een strippenkaart van 5 privélessen kopen: dit kost €130. Op dit moment hebben we helaas geen plek voor nieuwe cursisten. 

Hoe werkt het inplannen van privélessen?

Na aanschaf van een strippenkaart, krijg je toegang tot de digitale agenda via ons intranet waarin je zelf je lessen kunt inplannen en annuleren. De kaart is 6 maanden geldig.

Wanneer starten er nieuwe cursussen?

Helaas hebben we vanaf 2022 geen plek meer voor nieuwe cursisten en zullen er geen nieuwe data voor de groepslessen meer worden ingepland. Wel is het mogelijk om onze online cursussen te volgen.

Waar vinden de lessen plaats?

Onze detectielessen vinden plaats in onze overdekte, verwarmde trainingshal in Hillegom. De gevorderde detectiecursisten kunnen tevens op locatie trainen bij verschillende tuincentra, scholen en andere locaties in de regio’s Hillegom, Haarlem en Noordwijkerhout.

Onze speurlessen vinden plaats in Spaarnwoude (Halfweg) of Nieuw Leeuwenhorst (Noordwijkerhout). Voor gevorderden geven we ook les op industrieterreinen en in woonwijken in de omgeving van deze locaties.

Is detectie geschikt voor mijn hond?

In principe kan elke hond, jong en oud, deelnemen aan detectie. Niet alleen Herders of Labradors, die bekend staan om hun reuk- en speurvermogen en veel gebruikt worden als drugshond, zijn geschikt voor detectie. We zien allerlei rassen, van Chihuahuas tot Leonbergers, voorbijkomen op onze cursus! Het belangrijkste is dat de hond er zelf plezier in heeft. 

Op wat voor manier trainen jullie?

We willen de hond motiveren om een geurbron te vinden. Daarom werken we op basis van het belonen van de hond. Hiervoor werken we bij detectie met een clicker. Het geluid van de clicker wordt gekoppeld aan een voertje of een speeltje. Daarom vragen we cursisten altijd zowel een clicker als voerbeloningen én een leuk speeltje mee te nemen naar de training. Mocht je het werken met een clicker voor jou niet haalbaar of ongewenst zijn, dan is een clickwoord ook een goede optie.

Kun je ook toewerken naar examens?

Jazeker! We noemen dit Detection Trials en Tracking & Trailing Trials. De Detection Trials bestaan uit in totaal 25 Trials, verdeeld over vijf categorieën met elk vijf niveaus. Zo heb je altijd een doel om naartoe te werken. Sommige Trials zijn tijdens de privélessen af te leggen, voor anderen worden speciale examendagen georganiseerd. Aan welke Trial jij meedoet bepaal je zelf, in overleg met je instructeur.

Voor het speuren hebben we in totaal 5 Tracking & Trailing Trials, van oplopende lengte en moeilijkheid. Hiervoor organiseren we examendagen.

Kun je ook meedoen aan wedstrijden?

Dat kan! Voor wie zijn vaardigheden wil meten met andere handlers en honden en nóg meer uitdaging wil, zijn er de Multiple Trial Tests (MTT). Dit zijn wedstrijden met wisselende oefeningen, gebaseerd op de praktijk waarin detectiehonden worden ingezet. Je kan deelnemen op drie verschillende niveaus. Na afloop krijg je een juryrapport met verbeterpunten.

Online detectiecursussen

Alle online cursussen vind je in onze Online Academy.

Hoe werkt een online cursus?

Met de online detectiecursussen kun je in je eigen tempo en vanuit je eigen huis aan de slag met detectie. Na inschrijving krijg je toegang tot de digitale cursusomgeving, waar je per cursus 10 lessen vindt. De cursus bevat zowel theorie als praktijk. Ook kun je huiswerkopdrachten doen, die je filmt en uploadt in de besloten Facebookgroep. 

Wat heb ik nodig om een online cursus te kunnen volgen?

Per cursus staat aangegeven wat je nodig hebt aan materialen. We raden je aan om de Detectie Starterkit te kopen, zodat je beschikt over alles wat je nodig hebt. Wanneer je deze samen met de Online Detectie Basiscursus aanschaft, krijg je bovendien €50,- korting! Verder wordt bij elke les aangegeven wat voor materialen je nodig hebt en meestal zijn dit spullen die je waarschijnlijk gewoon in huis hebt. Denk hierbij aan schoenen, een boekenkast en bloempotten. 

Krijg je begeleiding bij de online cursussen?

Zeker! Omdat het aanleerproces best wel nauw luistert, kijken we met je mee. Dit doen we in de vorm van huiswerkopdrachten die je na afloop van elke les vindt. Deze opdracht kun je filmen en uploaden in de besloten Facebookgroep. Wij bekijken vervolgens je video en geven je op maat feedback en tips. 

Moet ik de cursus in een bepaalde tijd afronden?

Na aanschaf heb je een jaar lang toegang tot de online cursussen, zodat je voldoende tijd hebt om alle lessen in je eigen tempo te volgen. 

error: Content is protected !!
Het is niet mogelijk om teksten van deze website te kopiëren